Onzinnig ontbijten met de Postcodeloterij

dieet, ontbijt, slank, gezond, fair trade, postcodeloterij

Een poosje geleden won een kennis vier ‘ontbijtpakketten’ van de Postcodeloterij. Of ik er ook één wilde, want vier was wel veel. Natuurlijk was ik nieuwsgierig naar de inhoud van zo’n ‘FairTrade ontbijtbox’. Klinkt goed en verantwoord, toch?

Nu laat ik me altijd graag gratis producten aansmeren, om eens goed de etiketten te kunnen lezen. Maar in dit geval zag je aan de buitenkant niet wat er in de ontbijtdoos zat. Dus ik was ten eerste al nieuwsgierig naar wat de Postcodeloterij en FairTrade als ‘ontbijt’ zien. Voor mij is dat iets vullends, met wat vers fruit en bijvoorbeeld volle zuivel of havermout. Waar je lekker lang vol van zit en waarmee je niet meteen je dagmaximum aan toegevoegde suikers bereikt (ik wil later op de dag ook nog een stukje chocolade namelijk).

Inhoud

De FairTrade ontbijtbox bevatte:
– Rijstwafels
– Pindakaas
– Muesli
– Aardbeienjam
– Melkchocolade Hagelslag
– Ontbijtkoek
– Sinaasappelsap

Geen van deze producten eet ik ooit bij het ontbijt. Maar kennelijk (waarschijnlijk?) veel andere Nederlanders wel. Anders zou zo’n ontbijtbox er wel anders uitzien, neem ik aan. Laten we de producten even doornemen.

Tegen de rijstwafels heb ik geen bezwaar, behalve dan dat ze meestal naar piepschuim smaken. Dat viel bij deze rijstwafels nog best mee trouwens. Dus: prima, bedankt voor de rijstwafels!

Pindakaas is een goed product, dat ik graag eet. Tenminste, zo lang het van pinda’s is gemaakt. Alléén van pinda’s, met misschien een snufje zout. Deze pindakaas bevat dextrose (suiker) en palmvet (waarvoor regenwoud gekapt wordt en orang-oetans doodgaan). Niet gezond en niet duurzaam.

Muesli, tja… In mijn boek De Slanke Waarheid waarschuw ik er al tegen. Natuurlijk is muesli lekker en zitten er vezels in. Maar door het gedroogde fruit en de toegevoegde honing of suiker is het enorm zoet. Krokante muesli is nóg erger trouwens. Typisch zo’n product met een gezond ‘aura’, dat in werkelijkheid een suikerbom is. Niet doen.

Aardbeienjam hoef ik niet uit te leggen toch? Volgens het etiket bestaat het voor 63% uit suiker. Ik vind het ook erg vies trouwens.

De melkchocolade hagelslag bevat iets minder suiker, 51%. Maar goed, ook geen gezond product. Enne, doe mij maar puur…

Wie heeft er ooit ontbijtkoek bedacht? Het is het grootste onzinproduct uit de Nederlandse voedselgeschiedenis. Iemand zei: “Maar er zitten toch vezels in?” Ja, dat zegt de reclame inderdaad. En misschien zitten er wel drie vezeltjes in verstopt. Maar als je vezels wilt binnen krijgen moet je spinazie eten, of een appel, of bessen, of havermout. Geen kleffe ontbijtkoek. Verder heb ik er maar één kernwoord voor: suiker!

En dan nog het sinaasappelsap. Nee dat is niet gezond. Calorieën moet je eten, niet drinken. Fruit moet je eten, niet drinken. Dan wordt het namelijk veel langzamer opgenomen en heb je ook nog wat aan de vezels en vitaminen. Sinaasappelsap is voor een zondagochtendontbijt. Lekker, maar je moet niet denken dat je gezond bezig bent als je het opdrinkt. Wel jammer dat de rest van de box niet als ontbijt voor de zondag (of andere dagen) geschikt is.

Optelsom

Laten we voor de gein eens kijken wat er zou gebeuren als je deze producten echt als ontbijt zou opeten. Ik ben niet zo van calorieën tellen, maar ik houd me wel graag enigszins aan de norm van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) over toegevoegde suikers. En een beetje verzadigd zijn na het eten, vind ik ook fijn. Vrij minimale eisen toch?

Stel je eet als ontbijt:
– een klein bakje naturel yoghurt met 40 gram muesli
– een rijstwafel met aardbeienjam (20 gram)
– een rijstwafel met melkchocoladehagelslag (10 gram)
– een plakje ontbijtkoek
– een glas sinaasappelsap (150 ml)

Dan krijg je binnen aan suikers: 8,5 gram uit de muesli, 12,5 gram uit de jam, 5 gram uit de hagelslag, 11 gram uit de ontbijtkoek en 16,5 gram uit de sinaasappelsap. Totaal: 53,5 gram suiker in één ontbijtje.

De WHO raadt aan om niet meer dan 25 gram van dit soort suikers per dag te eten. Het bovenstaande ontbijt bevat dus al de dubbele hoeveelheid! Dat is niet OK, en dit soort producten vormen samen dus ook geen gezond ontbijt. Natuurlijk kan je af en toe best iets eten van zo’n product, ik eet ook weleens hagelslag. Maar dit is geen goede standaard voor een ontbijt! Dit is een ramp. Die leidt tot overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten. Niet. Doen.

Persoonlijk zou ik na zo’n ontbijt trouwens ook om 10 uur al weer honger hebben. Het vult totaal niet. Nog een reden om iets anders te eten.

Pas op voor ‘Fair-washing’

Ik weet ook wel dat het niet de bedoeling is dat je kritisch naar gegeven paarden of ontbijtboxen kijkt. Maar ik vind het zo treurig dat hier de suggestie van een goed ontbijt wordt gegeven. Want zo werkt dat in onze makkelijk te beïnvloeden hoofden: Er staat Fair Trade op. Dat is iets ‘goeds’. De boeren krijgen een eerlijke prijs voor hun producten. Ik ben daar heel erg voor, begrijp me niet verkeerd.

Maar door dat label zullen talloze mensen (ja, ook slimme mensen) onbewust de indruk krijgen dat het ‘goede producten’ betreft. Dat ze niet alleen fijn zijn voor de producent, maar ook duurzaam geteeld en gezond. Dat staat er niet, maar dat suggereert zo’n Fair Trade label wel. Ook al door de kleuren en teksten op de verpakkingen. Op de muesli staat zelfs dat deze gezond is. De slogan is: ‘Beter Leven, Beter Boeren, Beter Eten’. Dat suggereert ook gezondheid. En dat klopt dus niet.

Nogmaals, ik vind Fair Trade erg goed. Maar blijf alsjeblieft wel opletten dat ook Fair Tradeproducten enorme onzin kunnen zijn. Die niet thuishoren in een gezond voedingspatroon.

Ontvang 6 verrassende tips...en ontdek je eigen slanke waarheid!