Nooit Meer Op Dieet – Stap 3

beweging, afvallen, sporten, hoeveel sporten, hoeveel beweging

Welkom bij stap 3 van de Challenge! Het is zondag, dus tijd voor een frisse neus en wat beweging. Maar vrees niet, ‘beweging’ is niet hetzelfde als uitputtende sessies in de sportschool.

Ik heb namelijk goed nieuws: De nadruk die in veel afvalprogramma’s (ook op tv) op extreem veel sporten wordt gelegd, is misleidend. Van beweging alleen, val je namelijk niet echt af. Dat is wetenschappelijk bewezen.

“De voedingsindustrie probeert ons al jaren wijs te maken dat overgewicht vooral het gevolg is van te weinig beweging, maar dat is écht niet waar.”

Leuk én ongemerkt bewegen

Het toverwoord bij beweging is ‘leuk’. Als je een sport niet leuk vindt, moet je het niet doen, want dan houd je het niet vol. Dus als je gaat bewegen, zoek dan iets wat je leuk vindt om te doen. Ga samen met anderen en zorg dat het gezellig is. Zorg er bovendien voor dat je meer beweging in je dagelijkse routine inbouwt. Bijvoorbeeld door te gaan lunchwandelen, fietsen naar je werk of verder te lopen als je de hond uitlaat (ook goed voor de hond).

Beweging zorgt ervoor dat:

  • Je spieren beter reageren op insuline en je stofwisseling sneller wordt waardoor je sneller afvalt;
  • Je stressniveau daalt, waardoor je minder cortisol aanmaakt (cortisol is een dikmaker);
  • Je verbrandingscyclus wordt versneld;
  • Je beter kunt slapen (slaaptekort is een dikmaker);

Een goede werking van insuline, een laag stressniveau en goede slaap zijn allemaal van belang om af te vallen en slank te blijven. Hoewel je eetpatroon het belangrijkst is wanneer je af wilt vallen, zeker als je veel te zwaar bent, ondersteunt beweging wel het afvallen. Bovendien zorgt het ervoor dat je niet meer opnieuw aankomt, ook op de lange termijn. Bewegen moet dus!

Hoeveel bewegen?

De Norm Gezond Bewegen zegt dat we minimaal 5 x per week (maar liever elke dag) minstens een half uur matig intensief moeten bewegen. Uit recent onderzoek blijkt dat stilzitten bovendien erg ongezond is. Eigenlijk zou je dus élke dag moeten bewegen en niet al te lang achterelkaar stilzitten, nooit langer dan een uur achter elkaar.

Wandelen is veruit de makkelijkste vormen van beweging, maar alles is eigenlijk wel goed. Mocht je nog een extra reden nodig hebben om meer te gaan lopen, bekijk dan even onderstaand filmpje met Professor Erik Scherder. Want wandelen is ook goed voor je brein, je creativiteit en je productiviteit (misschien ook goed om aan je baas te laten zien):

Opdracht

Ga vandaag naar buiten, te voet of op de fiets. Installeer voordat je gaat een stappenteller op je telefoon. Hier zijn verschillende gratis apps voor. Kijk maar even welke het beste werkt, en tel in het begin af en toe even mee om te kijken of de stappenteller goed ingesteld is. Als je de telefoon in je broekzak doet worden al je stappen (of trap-bewegingen op de fiets) door de app geteld.

Vandaag meet je alleen. Hoeveel stappen heb je gezet? Als je meer wilt gaan bewegen kun je de hele komende week meten. De standaardregel is dat je voldoende hebt bewogen op één dag als je minstens 10.000 stappen hebt gezet. Fietsbewegingen tellen ook mee en als je gaat zwemmen of voetballen mag je dat natuurlijk meetellen. Voor elk half uur van matig intensieve beweging staan grofweg 3.000 stappen.

Waarschijnlijk kom je in het begin niet aan de 10.000 stappen. Dat is namelijk best veel. Maar het goede nieuws is, dat je je beweging in kleine blokjes op kunt delen en dus met handige trucjes het aantal stappen steeds een beetje uit kunt breiden.

Schrijf voor de komende weken een doel in je agenda, elke week gemiddeld 500 stappen per dag meer. Hier vind je een aantal tips om makkelijk meer te bewegen.

Let op!

Als je te veel en verkeerd voedsel blijft eten zal het resultaat enorm tegenvallen. Zonder gezonde eetgewoontes kun je niet blijvend een gezond gewicht bereiken.

Maar zonder beweging is afvallen ook lastig. Gezond eten én bewegen samen dus! In de rest van de Challenge zullen we vooral over eten praten.

Fijne Zondag!

<< Stap 2

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *