Bmi berekenen, hoe doe je dat?

bmi, bmi berekenen, ideale gewicht, bmi kinderen

Je bmi, oftewel je body mass index, geeft aan of je een gezond gewicht, overgewicht of ondergewicht hebt. Je kan je zelf eenvoudig je bmi berekenen.

BMI berekenen

Het aantal kilo dat je weegt delen door het kwadraat van je lengte in meters.

Ik ben bijvoorbeeld 1,67 m. lang en weeg 52 kilo. Dus mijn bmi is 52 : (1,67)2 = 18,6
Toen ik studeerde woog ik op mijn max 64 kilo. Toen was mijn bmi dus 64 : (1,67)2 = 22,9

Wat is een gezond bmi?

Lager dan 18,5 – Ondergewicht
Tussen 18,5 en 25 – Gezond gewicht
Tussen 25 en 30 – Overgewicht (gevarenzone komt in beeld)
Meer dan  30 – Obesitas (verhoogd risico op allerlei ziektes, denk aan hart- en vaatziekten, diabetes, slaapapneu, onvruchtbaarheid en artrose)

Bij een bmi van meer dan 35 kan er sprake zijn van zogenaamde ‘morbide obesitas’. Bij een bmi van meer dan 40 is dat sowieso het geval. Morbide obesitas is een acute levensbedreigende aandoening.

Overigens hangt het wel een klein beetje van je lichaamsbouw af waar precies de grens van een gezond gewicht en overgewicht zit. Of je fijn gebouwd bent of juist zwaar, maakt ook ietsje uit.

Ook de omtrek van je middel is van belang bij het bepalen of je wel of geen overgewicht hebt. Voor vrouwen geldt in het algemeen dat een middelomtrek tussen de 68 en 80 cm hoort bij een gezond gewicht. Je meet je middelomtrek precies tussen de onderkant van je onderste rib en de bovenkant van je bekken.

Bmi meter

Nog makkelijker dan zelf gaan rekenen is de bmi meter van het Voedingscentrum. Daar kun je je gewicht en lengte invullen en dan wordt je bmi voor je uitgerekend.

Hier kun je ook bijvoorbeeld voor kinderen het bmi berekenen. Als je het bmi van je kind berekend hebt, kijk dan ook even in deze tabel, daar kun je zien wat de getallen betekenen. Dat is namelijk anders dan voor volwassenen.

Ideale gewicht

Wil jij ook je ideale gewicht bereiken? Lees dan mijn boek!
Wondermiddelen bestaan niet, maar makkelijk afvallen zonder dieet kan wel!

Ontvang 6 verrassende tips...en ontdek je eigen slanke waarheid!