Cola en mandarijnen in blik

gezond, dieet, afvallen, fit, fruit

Een kennis van mij, laten we haar Anne noemen, is in het afgelopen jaar 20 kg afgevallen. Super knap. Ze heeft daarbij wel drie diëtisten versleten en uiteindelijk haar eigen weg gekozen. Want ze kreeg van sommigen wel heel vreemde adviezen…

Wat is gezond?

Het is best moeilijk om precies te meten van welk voedsel en drinken je dik wordt en wat nu precies gezond is. Dat komt omdat elk lijf anders is en vooral ook omdat je geen losse stofjes eet, maar voedingsmiddelen die uit heel veel verschillende componenten zijn opgebouwd. Je eet geen calorieën: je eet brood, of witlof, of een appel.

Voedingsonderzoek is van oudsher vooral gericht op meetbare stofjes, of calorieën of eiwitten. Anders is het namelijk wel heel moeilijk om iets te meten. Maar het is een onvolledige methode. Ook wordt bij voedselonderzoek vaak gevraagd naar wat mensen gegeten hebben. Dat leidt tot minder betrouwbare antwoorden, omdat mensen graag zeggen wat de onderzoekers willen horen of omdat ze dingen vergeten. Bovendien gaan onderzoekers er vaak vanuit dat mensen jaren lang hetzelfde voedingspatroon houden en baseren ze daar hun uitkomsten op. Lastig!

Gewoontes veranderen

Diëten is sowieso een vrij slecht idee, zoals ik in mijn boek ‘De Slanke Waarheid’ al uitleg. Maar het is zéker een slecht idee als je tijdens je dieet niet langzaam overschakelt op een voedingspatroon dat gezond is én goed vol te houden. Tijdens het afvallen wil je omschakelen naar een levensstijl die onbewust en automatisch tot een gezond gewicht leidt. Daar doe je toch al die moeite voor?

Dat betekent bijvoorbeeld dat je moet proberen om je smaak te veranderen. Om te wennen aan minder zoete dingen bijvoorbeeld, zodat je die minder lekker gaat vinden. Het betekent ook dat je er een gewoonte van moet maken om dingen in huis te hebben en te eten die je een vol gevoel geven. Je moet af van producten die je steeds doen verlangen naar meer zoet en meer vet. Als je went aan vers en vullend eten, dat niet extreem zoet smaakt, dan grijp je automatisch steeds minder vaak naar producten waar je van aankomt.

Het probleem met dieetadvies

Veel diëtisten worstelen met de vraag hoe ze de gewoontes van hun cliënten kunnen veranderen. En ze denken vaak alleen in termen van calorieën. Dat leidt soms tot bizarre adviezen. Eén van de diëtisten waar Anne bij wegliep, vond bijvoorbeeld dat ze te veel fruit at. Dat was niet goed want daar zit suiker in. En vervolgens mocht ze wel mandarijnen uit blik eten en maximaal 4 glazen cola zero per dag.

Fruit bevat suiker, dat is waar. Maar het bevat ook vezels en vitaminen. Het smaakt niet super zoet en het vult. Dus nee, je moet inderdaad niet een kilo druiven of een hele watermeloen wegwerken… Maar een paar stuks fruit per dag, dat is een heel goed en gezond idee. Dankzij de vezels wordt de suiker langzamer opgenomen dan wanneer je bijvoorbeeld een koekje of een ontbijtreep eet.

Makkelijker maken?

Anne’s diëtiste probeerde waarschijnlijk om haar klanten tegemoet te komen. Mensen die gewend zijn om elke dag een paar glazen frisdrank te drinken, willen misschien niet horen dat ze over moeten op water of thee. Terwijl dat toch echt één van de allermakkelijkste manieren is om af te vallen. Het scheelt enorm veel suiker en je smaakpapillen krijgen de kans om echt te gaan proeven. Als je een week geen frisdrank meer drinkt, vind je het waarschijnlijk te zoet als je het weer probeert. En als je iets vies vindt, laat je het veel gemakkelijker staan! Ook ander eten smaakt lekkerder als je smaakpapillen niet steeds gebombardeerd en platgeslagen worden met extreem zoete (of zoute) smaken. Gezond eten wordt er dus lekkerder van…

Wat ik maar wil zeggen: het gaat niet alleen om calorieën, of om eiwitten. Het gaat om lekker eten dat ook nog gezond is. Hele producten, die liever niet uit een fabriek komen. Want dat aten we vroeger ook niet. Ons lijf is daar helemaal niet aan aangepast. Van cola zero slaan onze honger-hormonen op hol. En mandarijnen uit blik slurp je naar binnen zonder te kauwen. Dat heeft allemaal effect op hoe het verwerkt wordt en wat het met ons systeem doet. Misschien moeten diëtisten soms toch wat vaker die waarheid verkondigen in plaats van mensen zoet proberen te houden met frisdrank en blikfruit…

Meer weten? Lees mijn boek!