Boodschappenlijstje – wat wel en wat niet?

Groenten, afvallen, gezond, slank, boodschappen, boodschappenlijstje

Ik ben een groot voorstander van boodschappenlijstjes. Hieronder een overzichtje van wat er – volgens het onderzoek voor mijn boek ‘De Slanke Waarheid’ wel, niet en alleen bij uitzondering op je lijstje zou moeten staan.

Als je precies wilt weten waarom ik sommige producten wel of niet aanraad, dan kan je dat lezen in mijn boek.

Wel op het boodschappenlijstje

  • Verse groenten (of diepvries);
  • Vers fruit;
  • Rauwkost en avocado’s;
  • Aardappelen;
  • Naturel melk, karnemelk, yoghurt, kwark;
  • Extra vergine olijfolie, roomboter of rijstolie;
  • Vis, garnalen,schelpdieren (liefst vette zeevis zoals zalm, haring, makreel, sardine, maximaal 1-2 keer per week);
  • Ongezouten noten, zaden en pitten (handje per dag);
  • Kip of kalkoen;
  • Volkoren brood, rijst, pasta, quinoa, couscous;
  • Peulvruchten zoals kikkererwten, bonen of linzen;
  • Gedroogde of verse kruiden, zout, peper;
  • Eieren;
  • Olijven;
  • Kaas;
  • Pindakaas zonder suiker of transvet.

Slechts af en toe op het boodschappenlijstje

  • Rood vlees zoals rundvlees, varkensvlees of lamsvlees;
  • Gerookte vleeswaren en worst;
  • Naturel aardappelchips;
  • Limonadesiroop;
  • Pure chocolade (> 75% cacao).

Niet op het boodschappenlijstje
(of alleen bij verjaardagen)

  • Frisdrank en vruchtensappen
  • Toetjes en ijs uit pakjes en bakjes (dat geldt ook voor vruchtenyoghurt en vanillevla);
  • Soepen uit blik, pak of pot;
  • Sauzen en dressings;
  • Koekjes, chocoladeproducten en repen;
  • Krokante muesli en andere ‘ontbijtproducten’;
  • Zogenaamd ‘verantwoorde’ tussendoortjes, koekjes, ontbijtkoek, snoep, drop en andere zoetigheden;
  • Mixen voor maaltijden;
  • Vlees met paneermeel of fel gekleurde marinades;
  • Zoet broodbeleg uit potjes of pakjes;
  • Groenten uit een pot of blik;
  • Margarine of halvarine;
  • Slaolie, raapolie, sojaolie en gemengde oliën;
  • Suiker: rietsuiker, basterdsuiker, honing en poedersuiker;
  • Vruchten uit blik op siroop.

 

Ga zo beperkt mogelijk boodschappen doen, liefst niet vaker dan één keer in de week. Leer koken en varieer met producten van het seizoen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *